Trots op onze troeven

Iedereen trots op Pepingen

Onze zes Pepingse dorpen zijn zonder enige twijfel de hoekstenen van ons beleid, niet alleen de laatste zes jaar, maar ook in dit programma – onze toekomstvisie – komen ze heel nadrukkelijk aan bod. LVB wil dit beleid resoluut doortrekken. We gaan voor bruisende en levendige dorpen voor iedereen, met nabije dienstverlening en leefbare kernen. De eigenheid en het groene karakter van onze dorpen moeten we bewaren en net uitspelen.

LVB is klaar voor de uitdagingen van de toekomst!

Jullie, de inwoners van Beert, Bellingen, Bogaarden, Elingen, Heikruis en Pepingen, weten als geen ander hoe we de troeven van onze dorpen kunnen uitspelen. Door burgerbudgetten ter beschikking te stellen van onze kernen willen we iedereen aanmoedigen om mee projecten uit te denken die een meerwaarde vormen voor de buurt.

 

Een gemeentebestuur moet de vinger aan de pols houden en weten wat leeft in de gemeente. Dat doen we in de eerste plaats door met 15 kandidaten uit allerlei geledingen en van alle leeftijden het toekomstige beleid uit te stippelen. Uw stem is daarbij niet alleen op 13 oktober van belang, maar ook nadien. Door jullie te betrekken bij de opmaak van projecten, zoals een ruimtelijk uitvoeringsplan in centrum Pepingen, een herbestemming van het OCMW-gebouw, de invulling van de kerk in Bellingen, de herinrichting van jullie buurten, … willen we jullie allemaal laten trots zijn op Pepingen.

Naar een fusie?

Pepingen heeft heel wat in zijn mars en we willen de eigenheid van onze gemeente niet zomaar laten vallen. Het standpunt van LVB is altijd al duidelijk geweest: een fusie kan er alleen maar komen indien die grondig onderzocht wordt en breed gedragen is. Dat is vandaag niet het geval. Pepingen is financieel gezond en we laten de gemeente achter met een positieve rekening. Dat financieel verantwoord beleid zetten we uiteraard verder. Er is nu geen hoogdringendheid om te fuseren voor geldelijk gewin.

 

We staan voor een sterk Pepingen in een sterk Pajottenland, met nabije dienstverlening en bruisende kernen. Dat kan niet wanneer we onszelf halsoverkop verliezen in een gehaaste fusie. We zijn net trots op een beleid en een bestuur dat dicht bij haar burgers staat. Waar dat nodig is, werken we vandaag al samen met onze buurgemeenten en partners uit de streek. In de toekomst kunnen die positieve samenwerkingsverbanden verder groeien, daarvoor hoeven we onze eigenheid niet te verliezen.

PEPINGS ERFGOED IN DE KIJKER

Pepingen heeft een enorme rijkdom aan cultureel en on(t)roerend erfgoed. Daar willen we zorg voor dragen zodat ook de volgende generaties kunnen genieten van het verleden en kennis kunnen maken met onze tradities. Onze geschiedenis is namelijk het fundament waarop we de toekomst bouwen.

 

In de afgelopen zes jaar investeerde Pepingen fors in erfgoedprojecten zoals de restauratie van de kerktoren van Heikruis, de Abdijkerk in Bellingen en de kapel OLV Terlinden, het onderhoud van de authentieke kerkhoven in Heikruis en Beert en binnenkort ook het graf d’Herbais in Pepingen. Alle huidige en voormalige kapelletjes zijn nu digitaal terug te vinden in het kapellenbestand (www.kapelletjes.be) en ook de historische wegwijzers zijn in ere hersteld.

 

Deze investeringen stellen ons erfgoed veilig voor de toekomst, maar nu moeten we verder denken. Hoe ontsluiten we dit erfgoed voor het grote publiek? Hoe zorgen we ervoor dat zowel inwoners als bezoekers ons erfgoed kunnen ervaren en waarderen?

 

Een uitstekend voorbeeld hiervan is de Abdijkerk van Bellingen, die door haar restauratie is uitgegroeid tot een echte erfgoedparel. Deze iconische kerk is zonder twijfel de meest gefotografeerde kerk van onze regio. Maar de Abdijkerk biedt meer dan alleen religieuze en historische waarde. Het is nu al een prachtige ruimte voor concerten, lezingen en andere culturele activiteiten. In samenwerking met onze inwoners en verenigingen zorgen we ervoor dat de Abdijkerk een veelzijdige plek wordt die cultuur en gemeenschap samenbrengt, zonder de religieuze waarde te verliezen. Ook de restauratie en het bespeelbaar maken van het orgel zal bijdragen tot die ontsluiting.

 

In elke deelgemeente vinden we vandaag nog steeds een goed uitgeruste kerk. De gebouwen doen vandaag echter alsmaar minder dienst, waardoor de nood zich opdringt om na te denken over alternatieve invullingen. We maken daarom samen met betrokken burgers, adviesraden, kerkfabrieken e.a. werk van een nieuw kerkenbeleidsplan dat de invulling vastlegt voor de toekomst.

ERFGOED EN TOERISME HAND IN HAND

Door onder meer erfgoed te koppelen aan toerisme, werken we via het verleden aan onze toekomst. Het is één van de vele manieren hoe we onze troeven kunnen uitspelen en zo onze buurten, horeca en verenigingen doen bruisen. We geven iedereen de kans om ons Pepingen te ontdekken en er evenveel van te houden als wij. We houden het kleinschalig en gezellig, zonder in te boeten aan onze waarden en dorpse karakter.

 

Zo heeft Pepingen op dit moment één van de grootste wandelnetwerken van het Pajottenland. Fiets- en wandeltoerisme zit in de lift, zeker in Vlaams-Brabant. We maken daarom een nieuw overzicht van deze trage wegen, voorzien degelijk en regelmatig onderhoud en geven de naamloze varianten in samenspraak met onze burgers nieuwe, betekenisvolle namen.

 

Verder willen we langs deze wandelknooppunten vernieuwde rustplekjes voorzien met rust- en picknickbanken. In deze legislatuur kwam er o.a. een Vlinderwandelpad, een historische windmolenwandeling en de R.EV Remco Evenepoel fietsroute en bijhorende muurschildering bij. In de volgende legislatuur willen we nog meer thematische wandel- en fietsroutes ontwikkelen, of zelfs toeristische dagprogramma’s in samenwerking met onze horeca, onze heemkundige kring en onze (kunst)verenigingen.

 

LVB wil een echt kunst-, cultuur en erfgoedtraject opzetten in de volgende legislatuur en daarvoor intensief verder samenwerken met o.a. Toerisme Vlaams-Brabant en ZENDER. Vanaf volgende legislatuur willen we minstens 1 erfgoedpublicatie per jaar uitbrengen. Bestaande collecties, archieven en verzamelingen willen we actief digitaliseren en beter ontsluiten voor geïnteresseerden. We onderzoeken ook de mogelijkheden van de Erfgoed-app, waarmee je overal extra info krijgt met een QR-code.

 

We willen ons rijke verleden creatief vertalen naar de toekomst. Initiatieven zoals Kunst in het Dorp zetten Pepingen echt op de kaart. We willen in elke deelgemeente ruimte voorzien voor permanente kunstwerken van Pepingse kunstenaars. Zo willen we ook meer muurschilderingen in de gemeente waar dat mogelijk is en willen we meedoen met initiatieven als Tour Elentrik, voor beschilderde nutskasten in de hele gemeente. Dat alles willen we bundelen in een eigen toeristische ‘Ontdek Pepingen’ gids.

 

Via een gesubsidieerd LEADER-project voorzien we in originele toeristische infopunten aan onze trekpleisters zoals Kasteelpark Ter Rijst. Dat kunnen informatieve picknickbanken zijn, grote 3D-kaarten van de omgeving of van wandel- en fietswegen enz. Ook hier zien we een rol weggelegd voor de creatieve breinen van onze kunstverenigingen.

 

We willen maximaal gebruik maken van bestaande subsidiekanalen zoals Pajottenland+, LEADERprojecten of Toerisme Vlaams-Brabant voor de oprichting van eigen Pepingse blikvangers (genre landschapskubus, doorkijkkerk, uitkijktoren) in alle deelgemeenten.

Verkiezingsprogramma 2024