Trots op landelijk Pepingen

Een groene gemeente

Voor LVB – Lijst van de Burger staat het behoud van onze landelijkheid centraal. We zorgden de laatste jaren voor een leefbaar evenwicht tussen wonen, ondernemen, landbouw, natuur en open ruimte.

 

Dat evenwicht vinden is niet altijd eenvoudig en brengt evident uitdagingen met zich mee. Bepaalde projecten zijn levensnoodzakelijk en denk maar aan de installatie van een waterzuivering die van cruciaal belang is voor onze waterkwaliteit, onze gezondheid en het leefmilieu, maar daartegenover inname van landbouwgrond stelt.

 

Onze gemeente moet groen blijven, maar we mogen ons niet fanatiek blindstaren op behoud van een bestaande ruimtelijke invulling. We moeten toekomstgericht durven denken en de mogelijkheid geven aan onze eigen mensen om hier te blijven wonen, spelen, werken, boeren en ondernemen, … mét respect voor onze landelijkheid. Door bij ieder project de juiste afwegingen te maken, kunnen we landelijk Pepingen perspectieven bieden.

 

We pleiten voor initiatieven met maximale integratie in het landschap. Projecten moeten op maat van Pepingen zijn. Een streng maar rechtvaardig vergunningenbeleid moet dat in goede banen leiden. We laten Pepingen niet over aan de projectontwikkelaars, maar behouden zoveel mogelijk de regierol inzake ruimtelijke ordening, zonder extra regeltjes.

LVB is klaar voor de uitdagingen van de toekomst!

De waterkwaliteit van de gemeente moet omhoog

Benieuwd naar onze oplossingen? Ontdek ze hieronder en klik op de pijlen →

Winst voor onze gezondheid en leefmilieu
LVB - Lijst van de Burger trekt ondertussen al meer dan 10 jaar de kar voor een betere waterkwaliteit in Pepingen. In 2020 bevestigde een Pano-reportage de urgentie: Pepingen was zowat de slechtste leerling van de klas met een rioleringsgraad van 25% en een waterzuiveringsgraad van net geen 14%.

LVB werkte achter de schermen hard aan dit probleem. Met een rioleringsgraad van 80,3% zitten we bijna aan het einddoel van 87%. Dit najaar zal de eerste kleinschalige waterzuiveringsinstallatie (KWZI) in Heikruis in werking treden. De KWZI Bellingen staat in de startblokken in de Kareelstraat en ook voor een KWZI in Beert en later Elingen zijn er nu concrete plannen. Dat zal de waterzuiveringsgraad van 14% naar 40% brengen in 2027 (Heikruis en Bellingen) en naar 52% in 2033 (Beert en Elingen). De meeste Pepingse huishoudens worden stap voor stap aangesloten op deze 4 KWZI’s, tot een waterzuiveringsgraad van 95 à 97%.

Zo’n 148 woningen kunnen door hun ligging niet aangesloten worden. Ook hier willen we een versnelling maken en burgers helpen bij de aanleg van IBA’s (Individueel Behandelingsinstallatie Afvalwater). (cijfers VMM, provincies. incijfers.be)
Ondergronds en bovengronds
Waar de riolering vernieuwd wordt, wordt ook de weginfrastructuur volledig vernieuwd. Die kansen grijpen we om meteen ook de verkeersveiligheid te verhogen. Aan rioleringswerken en grote infrastructuur zoals waterzuivering gaat altijd jarenlang planningswerk vooraf. Werken duren vaak langer dan één legislatuur. LVB zet daarom de komende jaren ook in op flankerende maatregelen om onze waterkwaliteit te verhogen, mn. de 80 acties in het eerste Pepingse hemelwater- en droogteplan en het Gemeentelijk klimaatactieplan)
Vorige slide
Volgende slide

Te weinig betaalbare woningen in Pepingen

Benieuwd naar onze oplossingen? Ontdek ze hieronder en klik op de pijlen →

Woonaanbod in kernen versterken
LVB wil perspectief bieden aan de Pepingenaren om in eigen gemeente te kunnen blijven wonen. Jonge koppels verhuizen om het ouderlijke nest te verlaten, actieve senioren kijken uit naar een kleinere, meer gerieflijke woonst dichter bij voorzieningen, mensen met een zorgnood zoeken een aangepaste woning, enz. In Pepingen zijn er amper opties voor deze mensen, terwijl net zij onze dorpen mee laten bruisen.

Onze landelijkheid en onze authentieke dorpskernen zijn onze troeven en dat willen we zo houden. We willen een plan opmaken, samen met u, om het woonaanbod in onze Pepingse kernen te versterken. Door te verdichten in onze dorpscentra dragen we zorg voor onze open ruimte elders in Groot-Pepingen. We moeten daarbij creatief durven zijn want wie vandaag op een alternatieve manier wil wonen - denk maar aan mantelzorgwoning, kangoeroewoning, co-housing…-, vindt veel juridische obstakels op zijn weg.
Een RUP opmaken samen met ú
Met de opmaak van een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) leggen we vast hoe we het evenwicht zien tussen open ruimte en kernverdichting, hoe we onze dorpen landelijk houden en hoe we van Pepingen tegelijk een bruisende handelskern maken met alle voorzieningen en met een leefbaar evenwicht tussen o.a. wonen en ondernemen in een groen kader. Met respect voor onze Pajotse landelijkheid gaan we de uitdagingen van de toekomst tegemoet.
Projecten in de pijlijn
Samen met onze partners Vlabinvest en Woonpunt Zennevallei blijven we de projecten in Pepingen (Zagerij) en de derde fase van het project in Bogaarden steunen. Beide projecten komen er met respect voor het dorpszicht en - voor wat Bogaarden betreft - met eigen (ondergrondse) parkeerplaatsen. In overleg met buurtbewoners in Bogaarden zijn de plannen verder aangepast, naar minder wooneenheden en nog meer aandacht voor groen, ruimtegevoel en ontharding.
Vorige slide
Volgende slide

Te duur-zaamheid

Benieuwd naar onze oplossingen? Ontdek ze hieronder en klik op de pijlen →

We willen het landelijke karakter van Pepingen vrijwaren en tegelijk onze burgers, landbouwers en ondernemers aanmoedigen om er zelf aan mee te werken. Ook in een landelijke gemeente kunnen we samen nog haalbare stappen ondernemen voor een gezonder leefmilieu, sterke biodiversiteit of betere bodem- en luchtkwaliteit.

Dat hoeft helemaal niet duur(der) te zijn. Die veelgehoorde kritiek gaat vaak voorbij aan de gezondheidsvoordelen, de efficiëntiewinst en kostenbesparing op langere termijn. Door groepsaankopen georganiseerd door de gemeente worden de kosten nog verder gedrukt. We ondersteunen en promoten maximaal initiatieven zoals erosiebestrijding, afvalvermindering, bevorderen van biodiversiteit, aanplanten van streekeigen bomen en hagen, zaaien van bloemenweiden, aanleggen van groengevels of -daken, enz.

We zorgen ervoor dat de milieudienst een echt informatiepunt wordt rond duurzaamheid. Burgers moeten er bv. ook terecht kunnen met vragen omtrent landschapsbeheer en -bescherming.
We stimuleren eigenaars van braakliggende terreinen om er tijdelijk groen op te zetten - zonder dat dit als definitief kan beschouwd worden.

Coöperatieve energieprojecten bewezen in omliggende gemeenten al hun nut: burgers worden betrokken, helpen mee om de eigen publieke gebouwen duurzamer te maken en krijgen daarna een return voor hun investering. De formule van groepsaankoop kan ook ingezet worden voor isolatie, zonnepanelen, elektrische fietsen, enz.

We zetten sterk in op informatie en sensibilisering. We moedigen initiatieven aan zoals de Klimaatmobiel of klimaatcoaches, waarbij burgers geïnformeerd worden over energiezuinigheid en energieneutraliteit.
Vorige slide
Volgende slide

Er is teveel zwerfvuil

Benieuwd naar onze oplossingen? Ontdek ze hieronder en klik op de pijlen →

Pepingen mag trots zijn op de honderden zwerfvuilvrijwilligers en Mooimakers die zich het hele jaar door inzetten voor propere bermen. Maar daar mag onze ambitie voor het zwerfvuil- en sluikstortbeleid in Pepingen niet stoppen. Het blijft immers ons landschap ontsieren, het is enorm schadelijk voor vee en huisdieren en het kost handenvol geld om telkens op te ruimen.

LVB - Lijst van de Burger pleit daarom voor een effectief en regionaal zwerfvuil- en sluikstortbeleid dat inzet op preventie, samenwerking en handhaving.
Door samen te werken met de buurgemeenten, met afvalintercommunale Intradura en met politiezone Pajottenland wordt het praktisch en financieel haalbaar. Het probleem zal zich ook niet zomaar verplaatsen over de gemeentegrens.

We gaan nauw samenwerken met Intradura om sensibiliseringscampagnes op te zetten rond correct sorteren, ter preventie van sluikstort, om voedselverspilling tegen te gaan, enz. Zo raakt er zoveel mogelijk afval bij de juiste fracties en komt het niet in het milieu terecht.

Daarnaast stellen we voor om zwerfvuil en sluikstort samen te lijf te gaan. Eerst en vooral met zwerfvuilmeters of -peters in elke buurt of straat; geëngageerde vrijwilligers die een probleem snel kunnen signaleren.
Aan de kant van de handhaving tenslotte willen we niet zozeer de boetes op sluikstorten verhogen, maar wel (en vooral) de pakkans. We pleiten voor de aanschaf van mobiele sluikstortcamera’s die flexibel kunnen ingezet worden in de probleemzones, ook wanneer die zich verplaatsen.

LVB - Lijst van de Burger wil samen met Intradura de mogelijkheid onderzoeken om de intergemeentelijke samenwerking voor het recyclagepark uit te breiden naar andere recyclageparken. Burgers kunnen zo de kortst mogelijke afstand naar een recyclagepark kiezen. Het leidt bovendien tot dalende uitbatingskosten en een efficiëntere bezetting in de recyclageparken - wat onrechtstreeks goed is voor onze portemonnee.
Vorige slide
Volgende slide

Verkiezingsprogramma 2024