Trots op een hecht en zorgend Pepingen

Een inclusief beleid

LVB – Lijst van de Burger voert een inclusief beleid, op maat van alle burgers van Pepingen. Een beleid waarbij Pepingen een dorp is voor iedereen. Dat brengt vanzelfsprekend heel wat uitdagingen met zich mee.

 

Want hoewel het gemiddeld inkomen van de Pepingenaar stijgt en Pepingen een relatief welstellende gemeente is geworden, moeten we blijvend aandacht hebben voor de noden en bezorgdheden van iedereen, ook de meest kwetsbaren onder ons of zij die hun stem tot nu toe onvoldoende hebben kunnen laten horen in het Pepingse beleid. 

 

Samen maken we van Pepingen een toegankelijke en warmhartige gemeente waar iedereen welkom is, jong of oud, ongeacht de achtergrond.

LVB is klaar voor de uitdagingen van de toekomst!

Het gemeentehuis spreekt niet aan en is niet uitnodigend.
Mensen vinden hun weg niet online en
burgers blijven achter !

Benieuwd naar onze oplossingen? Ontdek ze hieronder en klik op de pijlen →

Nieuwe aanbouw / verbouw gemeentehuis
Tijdens de voorbije legislatuur maakte LVB werk van plannen om het gemeentehuis te verbouwen met een aanbouw. Het huidige gemeentehuis is nu onvoldoende toegankelijk voor haar burgers waardoor de dienstverlening niet optimaal is. In de visie van LVB heeft het toekomstige gemeentehuis een open onthaal met een échte loketfunctie, voldoende gespreksruimtes en toegankelijke burelen. Persoonlijk en fysiek contact blijft, ondanks toenemende digitalisering, ook in de toekomst van fundamenteel belang. Dat wil natuurlijk ook zeggen dat het gemeentehuis op zijn minst bepaalde uren zonder afspraak open zal zijn voor bepaalde diensten.
Sterk lokaal welzijnsbeleid in open sociaal huis
De gemeente en OCMW diensten zullen in het nieuwe gemeentehuis samenkomen, daar waar ze vandaag in aparte gebouwen zijn gehuisvest. In een open en toegankelijk gemeentehuis kan zo samengewerkt worden aan een sterk lokaal sociaal beleid. Zeker de meest kwetsbaren onder ons, maar ook jongeren, senioren en alle andere burgers worden zo eenvoudig geleid naar de juiste persoonlijke ondersteuning via een volwaardig zorgloket. Via een gemeentehuis dat tegelijk fungeert als sociaal huis, houden we als bestuur de vinger aan de pols.
Moderne digitale dienstverlening op maat
Bij moderne dienstverlening hoort uiteraard ook een gebruiksvriendelijke digitale evenknie. De gemeentelijke website wordt verder geoptimaliseerd. Iedereen moet ook de juiste hulp en informatie online kunnen vinden. We voorzien communicatie op maat van onze doelgroepen: in het gemeentelijke infoblad, maar even goed via sociale media, affiches en infoborden. LVB zal verder investeren in de IT-infrastructuur en de bijbehorende online veiligheid. Digitale projecten en buurtplatformen - zoals EagleBe en Hoplr! - moeten ook in de toekomst de nodige steun en middelen krijgen. Tot slot, zal een digitale kluis de digitale en offline dienstverlening samenvoegen die Pepingenaren in de toekomst zowat 24/7 zal kunnen verder helpen.
Vorige slide
Volgende slide

Nabije hulp is een uitdaging in een uitgestrekte gemeente zoals Pepingen

Benieuwd naar onze oplossingen? Ontdek ze hieronder en klik op de pijlen →

Zorgzame dorpen
Pepingen bruist van de betrokkenheid en het gemeenschapsgevoel! Uit de Gemeentemonitor blijkt dat maar liefst 28% van de Pepingenaren het afgelopen jaar actief heeft bijgedragen aan het verbeteren van hun buurt of gemeente. Hiermee scoort Pepingen het hoogst in heel Vlaanderen. Bovendien is 62% van onze inwoners lid van een vereniging, waarmee we in Vlaams-Brabant op de tweede plaats staan. Dit bewijst dat Pepingenaren graag de handen uit de mouwen steken voor een betere samenleving!

Bij LVB zijn we trots op deze cijfers en willen we deze positieve energie versterken. De afgelopen twee jaar hebben het OCMW, de woonzorgcentra en Huize Terloo nauw samengewerkt om zorgzame buurten in Pepingen te ontwikkelen. In onze visie creëren we immers bruisende dorpen waar zorg, verbinding en ondersteuning centraal staan. Dat doen we in de toekomst onder meer via dorpspunten: ontmoetingsplaatsen in elke deelgemeente waar inwoners terechtkunnen voor hulp, activiteiten en een luisterend oor. Deze dorpspunten worden het hart van elke deelgemeente, waar buren elkaar steunen en helpen.
Verbinding door beleid
In een uitgestrekte gemeente komt het er als gemeente op aan om verbinding te stimuleren op elke mogelijke manier. Tussen burger en beleid, tussen burger en dienstverlening en tussen burgers onderling.

Eens de leeftijd van 75 jaar bereikt wordt, krijgt elke inwoner jaarlijks bezoek van een medewerker van het OCMW. Om te kijken hoe het gaat en om info te geven. Ook thuisdiensten blijven in die context van belang om de nabijheid tussen burger en beleid in stand te houden.

Langer thuis blijven wonen doen we liefst in een aangepaste woning. Daarom willen we 65-plussers ondersteunen bij het aanpassen van hun woning aan de noden van het ouder worden. We voorzien een premie van 10% bovenop de Vlaamse aanpassingspremie die momenteel maximaal 2500 euro bedraagt.

Het beleid wordt uiteraard niet alleen toegespitst op onze ouderen en jongeren. De 35-65 jarigen en hun specifieke noden vergeten we niet. Ook hier hebben we oog voor de tendensen in onze samenleving. Zo zijn er bv. steeds meer alleenstaanden en kleine gezinnen - ook hier stemmen we het beleid op af.
Digitalisering die iedereen verbindt
De wereld verandert snel door digitalisering, en dat biedt kansen, maar eenv goed uitdagingen. Vooral kwetsbare groepen zoals ouderen of mensen zonder digitale vaardigheden mogen niet buitengesloten worden in deze nieuwe realiteit. In Pepingen doen we al heel wat: onze Digiplek in de bibliotheek is de op één na drukst bezochte Digiplek in de regio, onze Digi-helpers worden druk bevraagd en de cursussen om digitale vaardigheden te ontwikkelen zijn dikwijls volzet. Het voorstel van LVB om het aanbod verder uit te breiden en in te bedden in onze werking, werd op de laatste gemeenteraad goedgekeurd. In de vernieuwde bibliotheek krijgt de Digiruimte een belangrijke plaats om nog meer mensen digitaal wegwijs te maken.

Maar digitalisering kan ook een belangrijke rol spelen in het versterken van de gemeenschap. Door het Hoplr-netwerk verder uit te breiden – van de huidige 360 naar 720 aangesloten inwoners – creëren we een platform waar buren elkaar kunnen ontmoeten, helpen en gezamenlijke activiteiten kunnen organiseren.
Vorige slide
Volgende slide

De Pepingse jeugd heeft ruimte nodig
om zich te ontspannen, te ontwikkelen en te nestelen

Benieuwd naar onze oplossingen? Ontdek ze hieronder en klik op de pijlen →

Jong bestuur = jong beleid
Aan open ruimte geen gebrek in Pepingen. Ruimte voor onze jeugd is echter minder evident. LVB wil de komende legislatuur écht werk maken van een beleid door en voor jongeren. Hun stem krijgt een volwaardige plaats in het beleid en die is helder: "Geef ons ruimte om jong te zijn”. Met zes LVB-kandidaten onder de 35 jaar voegen we de daad bij het woord.

LVB - Lijst van de Burger wil verder gaan met investeren in onze jeugd. De komende jaren schakelen we een versnelling hoger met investeringen in infrastructuur, in welzijn, in uitgeruste speelweiden en -straten, in kinderopvang, in onze jeugdverenigingen en niet in het minst in betaalbaar wonen voor onze jongeren. We moeten er alles aan doen dat onze jeugd hier nu zorgeloos kan opgroeien en zich hier later kan nestelen.
Chiro Karreveld verhuizen
De chirolokalen in Beert zijn verouderd en er is een gebrek aan binnen(speel)ruimte. In deze legislatuur maakte LVB daarom plannen op, samen met de leiding en volwassen begeleider plannen op om de huidige lokalen op te knappen en een stuk bij te bouwen. De provincie wees de stedenbouwkundige vergunning echter af en LVB ging samen met Chiro Karreveld op zoek naar alternatieve oplossingen.

De nieuwe optie van de Pastorie in het centrum van de gemeente werd ondertussen onderzocht en is principieel goedgekeurd door zowel leiding als kerkfabriek. Mits een goedkeuring op de gemeenteraad een paar kleinere aanpassingen aan het gebouw kan de Chiro snel verhuizen naar een plek met voldoende binnenruimte en een veilige grote tuin in nabijheid van nog andere speelmogelijkheden.
Sociale herbestemming van het OCMW-gebouw
In de toekomstvisie van LVB werken de OCMW- en gemeentediensten efficiënt samen als één organisatie in het vernieuwde gemeentehuis (zie link). Het huidige OCMW-gebouw in de Kerkstraat biedt zo heel wat potentieel voor een nieuwe invulling, één waarbij het welzijn van onze gemeenschap en de ontwikkeling van onze jeugd kan centraal staan. In combinatie met de site aan Schuur Vander Stokken, Jeugdclub Jungle, de Chirolokalen in de pastorie en de sportsite aan de Vroembos biedt het OCMW-gebouw ook voor jongeren alvast heel wat potentieel.

De concrete invulling willen we samen met omwonenden, burgers, senioren- adviesraden en de Pepingse jeugd ontwikkelen via een participatietraject. Een Overkophuis, een studiehuis, een speelotheek, workshops, … of een combinatie van verschillende elementen voor gedeeld gebruik; het zijn maar enkele mogelijkheden waarbij we van het centrum van Pepingen een plek kunnen maken waar jong en oud zich thuis voelen.
Vorige slide
Volgende slide

Verkiezingsprogramma 2024