Pepingen viert Vlaamse Feestdag: “Sterke en hechte gemeenschap en een echte thuis waar iedereen telt”

Op vrijdag 5 juli al vierde gemeente Pepingen de Vlaamse Feestdag met een gezellige muzikale avond in de Kerkstraat, met optredens van Concertband Theobaldus Groot-Pepingen, Cantope Zangkoor en als afsluiter de onovertroffen KOKher. Zij brachten zelfs een muzikale ode aan Pepingen mee💙💛💚.

Schepen van cultuur Rudi Seghers leidde de avond in:

 

Beste mensen,

 

Vandaag staan we stil bij de 11-juli viering, een moment om terug te blikken op wie we zijn en waar we voor staan in Vlaanderen.

 

We leven in tijden van snelle veranderingen en ongekende uitdagingen.

 

Klimaatverandering bijvoorbeeld dwingt ons om anders te gaan denken en te handelen. Deze uitdaging is niet te negeren en niets  doen heeft gevolgen voor de natuur, de landbouw en toekomstige generaties.

 

We staan ook aan de vooravond van een technologische revolutie met de opkomst van artificiële intelligentie. Artificiële intelligentie biedt enorme kansen voor innovatie en welvaart, maar roept ook belangrijke vragen op over ethiek, werkgelegenheid en privacy. Het is aan ons om ervoor te waken dat deze technologieën de hele samenleving ten goede komen. Daarbij moeten we ook iedereen betrekken en ondersteuning bieden aan degenen die digitaal minder vaardig zijn. Hier ligt een belangrijke taak weggelegd voor de lokale overheid.

 

Geen enkele regio of gemeente kan deze uitdagingen alleen aangaan. In Vlaanderen hebben we een traditie van innovatie en vooruitgang, maar die welvaart kunnen we alleen behouden door samen te werken en open te staan voor nieuwe ideeën en mensen, van zowel binnen als buiten onze grenzen. Het is een illusie te denken dat één land, één regio, of één groep mensen deze problemen alleen kan oplossen.

 

Bovendien is het ook belangrijk te beseffen dat onze bijdrage als burger, als gemeente, als Vlaanderen, nooit te klein is. Ook al zijn we slechts een klein stipje op de wereldkaart, het zijn vaak de kleine dingen samen die een wereld van verschil maken.

 

Een essentieel punt hierbij is dat polarisatie ons niet vooruit helpt. In een tijd waarin meningen vaak verharden en groepen tegenover elkaar komen te staan, moeten we meer dan ooit bereid zijn naar elkaar te luisteren, weg van het grote gelijk.

 

In Pepingen hebben we de traditie om het gemeenschapsleven vorm te geven met kleine, maar betekenisvolle impulsen. In een uitgestrekte, dunbevolkte gemeente zoals de onze vormt dit een voortdurende uitdaging.

 

Plattelandsgemeenten hebben bovendien specifieke problematieken zoals bijvoorbeeld het vrijwaren van open landschappen, het beheren van vele kleine wegen, het bestrijden van vervoersarmoede, wegtrekkende dienstverlening zoals bv. van banken, het vinden van een evenwicht tussen landbouw, natuur en inwoners. Dat kost geld. Momenteel zijn de onderhandelingen voor het vormen van een Vlaamse Regering volop aan de gang. Het zou goed zijn om de structurele onderfinanciering van plattelandsgemeenten hoog op de agenda te plaatsen. Maar laten we er tegelijkertijd voor zorgen dat het geen discussie wordt tussen platteland en stad, want ook daar zijn grote noden.

 

Beste mensen,

 

Ik sluit graag af met een paar cijfers. De stads- en gemeentemonitor bevraagt in elke gemeente steekproefsgewijs een aantal inwoners. Op de vraag of u graag in uw gemeente woont, antwoordde 94% van de ondervraagde Pepingenaren bevestigend. Slechts 3% van de inwoners woont hier niet graag. Dit toont aan dat Pepingen niet alleen een plek op de kaart is, maar een thuis, geliefd en gekoesterd door de mensen die hier wonen.

 

Het aantal mensen dat zich in onze gemeente inzet voor vrijwilligerswerk is gestegen van 14% in 2020 naar 22% in 2023. Hiermee staan we op de eerste plaats in Vlaams-Brabant.

 

Maar liefst 28% van de Pepingenaren gaf aan het afgelopen jaar actief bijgedragen te hebben aan het verbeteren van iets in de buurt of de gemeente. Dit maakt van Pepingen de best scorende gemeente niet alleen in Vlaams-Brabant maar in heel Vlaanderen.

 

Beste mensen, deze cijfers laten zien dat we niet alleen in een prachtige omgeving wonen, maar dat we ook in staat zijn een sterke en hechte gemeenschap te vormen. Klein maar fijn, en dat is jullie verdienste.

 

Dank u wel.

 

Nog een paar kleine mededelingen.

 

Dat Pepingen een aangename gemeente is om te wonen hebben we mede te  danken aan onze verenigingen. Zij zijn het die zorgen voor verbinding, ontspanning en plezier. Zij zorgen er voor dat er op het grondgebied van Pepingen een indrukwekkend aantal activiteiten doorgaat in de zomer, uniek in de streek eigenlijk. Een overzicht van de activiteiten vinden jullie terug in het zangboekje.

 

Ik zou namens het gemeentebestuur iedereen willen bedanken die zijn of haar steentje heeft bijgedragen voor deze Vlaanderen feest in Pepingen. Veel dank aan onze dienst Vrije Tijd, Cynthia en Danny die hier ergens rondloopt. Ook veel dank aan onze technische dienst, de Concertband Theobaldus, het zangkoor Cantopé en opnieuw aan de carnavalgroep Wizje Wazje wiens gage ook dit jaar afhangt van hoeveel  jullie drinken. En dan zeg ik opnieuw:  laat u gaan maar met mate.

 

Dank ook aan de weergoden die bereid lijken even een droge pauze in te lassen.

 

En last but not least, dank aan Geert Vanhassel die hier vandaag nogmaals zijn veelzijdigheid bewijst.

 

De muziek van KOKher definiëren is niet simpel. Zij noemen het onversneden folk en kleinkunst uit de Pajotse klei. Hun liedjes gaan over hun kleine wereld waarin grote dingen gebeuren. Gebeurtenissen en figuren waar de buitenwereld vaak aan voorbij gaat maar die KOKher wel ontroeren of vertederen, maar die ze tegelijk meteen ook relativeren met een stevige portie lol, zwans of verrukking.

 

Zoals het een echte Pajottenlander past eigenlijk. Bedankt voor het heerlijke liedje ‘Pepingen’, met onze 6 prachtige dorpen in de hoofdrol!

Volg ons op