Pepingen blijft ‘Diervriendelijke Gemeente’

Pepingen is al sinds 2013 een ‘Diervriendelijke Gemeente’ en behoudt ook dit jaar met trots haar label. Als burgers en als beleidsploeg delen we een groot 💙💛💚 voor dieren met onze dorpsgenoten. Daarom engageert de gemeente zich om aandacht voor dierenwelzijn op te nemen in het algemene beleid.

We koesteren onze dieren, in al de maten en gewichten waarin ze voorkomen in onze landelijke gemeente. Gemeente Pepingen werkt ondertussen al meer dan 10 jaar actief rond dierenwelzijn.

 

Dat engagement wordt vandaag onverminderd verdergezet onder impuls van LVB-schepen Greta Cochez: “Als landelijke gemeente zijn we een voorloper op vlak van dierenwelzijn en daar mogen we best trots op zijn. Als enige lokaal bestuur uit de brede Pajotse regio, ondertekende gemeente Pepingen in 2013 de beginselverklaring van provincie Vlaams-Brabant. Sindsdien is er gewerkt aan een stevig beleid rond dierenwelzijn. Ons voorbeeld werd door de buurgemeenten één voor één gevolgd, waardoor we nu van een diervriendelijke Pajotse regio kunnen spreken. Ook toen provincie Vlaams-Brabant in 2019 de criteria verstrengde, kon Pepingen vlot het label behouden. Dierenwelzijn blijft hoog op de agenda staan.”

 

De criteria waaraan lokale besturen moeten voldoen, zijn best streng. Enkele voorbeelden:

 

  • Een schepen van dierenwelzijn hebben
  • Een contactpersoon dierenwelzijn binnen de politiezone aanstellen
  • Een zwerfkattenbeleid vastleggen en uitvoeren
  • Aangesloten zijn bij een erkend dierenasiel
  • Overlast van hondenpoep beperken
  • Een huisdiersticker voorzien
  • Inwoners informeren en sensibiliseren over dierenwelzijn
  • Enkel geluidsarm vuurwerk toelaten

 

Alle voorwaarden voor het label ‘Diervriendelijke Gemeente’ kan je lezen in de beginselverklaring. Elk jaar rapporteert de gemeente over deze doelstellingen en op basis van de evaluatie wordt het label al dan niet opnieuw toegekend. Gemeente Pepingen kon dit label tot nu toe steeds opnieuw behouden.

LVB Pepingen blijft zich hiervoor engageren: respect voor het welzijn van burgers én van dieren.